Как се прави бебешка фотосесия на новородено: Какви са етапите при обработка на снимките

3
3
3
2
2
1
1

1.Напълно обработен кадър от бебешка фотосесия – време за обработка около 90 мин

Премахване на несъвършенства и вариации в цветовете на кожата и фона.

Старание за запазване на максимално естествено и реалистично представяне на бебето в най-добрата му светлина.

2. Кадър с базова обработка на светлина, прекадриране и цветен баланс 

3. Кадър директно свален от фотоапарата. Този кадър е неизползваем за повечето клиенти.

Той е в цветове предназначени за бъдещата обработка, той е във формат, който изисква специален софтуер за да се види. Този файл може да мени цвета си в зависимост на какво устройство го гледате. Може да стане зеленикав при изпращане по Вайбър например. Това е професионален формат предназначен за бъдеща обработка, не за краен клиент.

Обработката – неизменна част от стила на фотографа

Стилът на фотографа и неговата работа със сигурност е дълбоко свързан и с обработката на кадрите му. Вярвам, че обработката е от огромно значение за крайния продукт, който клиента получава.

Ретушьор – Retoucher  е професия сама по себе си. Обработката на снимката може да варира от това да се коригира светлината (1-2 мин работа на кадър) до това да се разгледа пиксел по пиксел за недостатъци (4-5 часа работа на кадър) . Това се съобразява с целта на снимката – любителска снимка за споделяне с приятели, професионална снимка за клиент, професионална снимка за скъпо струваща реклама, например „Порше“. 

По пътя ми съм заснела множество кадри, които са били неизползваеми директно извадени от фотоапарата и в последствие чрез обработка са се превърнали в любими за мен и клиентите.

Със сигурност вярвам, че колкото по-добре фотографа заснеме кадъра още във фотоапарата, по-лека и сполучлива ще бъде работата му на компютъра и в същото време не винаги това е възможно. Перфектния случай за мен е кадъра да е идеален в камера и на компютър само да се подобрява, а не спасява.

Един кадър заснет на SD картата е все едно лентата на старите фотоапарати. Само половината работа е свършена, следва другата, неотделима половина – проявяването и довеждането до вид достъпен за крайния потребител. Втората половина, на компютъра, в повечето случай е двойно и тройно повече като време и труд и за съжаление остава скрита за клиента.

Всеки клиент има правото и отговорността да се запознае с работата, стилът и условията на различните фотографи и да прецени кое му пасва най-добре и кое ще отговори най-точно на нуждите му и ресурсите му.

 

Повечето професионални фотографи не предават „негативите“ необработените кадри! Защо?

Като човек на изкуството, фотографа има да се грижи за качеството на труда, което достига до хората и не е спокоен да предоставя снимки, които не са довършени и не представят работата му в реалното й качество и много други причини.